Φωτεινά Μονοπάτια – Μοναστήρια της Κύπρου

 

 

Η Ιερά Μονή Κύκκου είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ιερές μονές της Κύπρου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο περίπου 1.300 μέτρων και ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

Κέντρο αναφοράς της ιεράς μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας (του Κύκκου), που παριστάνει την Παναγία Βρεφοκρατούσα (Παναγία που κρατά το μωρό Ιησού), ζωγραφισμένη σύμφωνα με την παράδοση από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Βόρεια του μοναστηριού βρίσκεται ο «θρόνος της Παναγίας». Παλαιότερα υπήρχε ένας ξύλινος θρόνος εκεί, όπου έβαζαν την Αγία Εικόνα και προσεύχονταν στην Παναγία. Κατά τη Λατινική εποχή το μοναστήρι διατήρησε και διαιώνισε την παράδοση, την ελληνική γλώσσα και την ιστορική μνήμη μέσα από εκκλησιαστικά κείμενα. Το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό ίδρυμα.

Η τεράστια συλλογή από υπέροχες αρχαιότητες, έργα τέχνης και θησαυρούς, αποκαλύπτει την ιστορία της Κύπρου, αλλά και το μεγαλείο της ιστορίας του μοναστηριού.