Δελτίον Τύπου

web banner ekthesis 2

΄Εκθεση φωτογραφίας: Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιάς συνεχιζόμενης καταστροφής.

Μετά τη μερική άρση των περιορισμών διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές (Πάσχα 2003) το ενδιαφέρον του επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου για την τύχη της εκκλησιαστικής κληρονομιάς εκδηλώθηκε και έμπρακτα. Το Μουσείον της Ιεράς Μονής Κύκκου ενέταξε στα ερευνητικά του προγράμματα και χρηματοδότησε την πρώτη συστηματική καταγραφή και επιστημονική συγκέντρωση πληροφοριών, καθώς επίσης και φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των κατεχομένων χριστιανικών ναών, για την οποία συγκροτήθηκαν ομάδες ειδικών. Σήμερα και καθώς η φωτογραφική αποτύπωση των χριστιανικών μνημείων έχει αποπερατωθεί, το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου διαθέτει αρχείο με περίπου 20.000 έγχρωμες φωτογραφίες, συγκριτικό φωτογραφικό υλικό των μνημείων προ της εισβολής του 1974 και δελτία καταγραφής των επισκεφθέντων χριστιανικών ναών.

Η παρούσα φωτογραφική έκθεση αποτελείται από περίπου 200 φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ.) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν το 1974, ώστε ο επισκέπτης μέσα από τη σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά).

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται το έργο της καταγραφής των ναών όλων των χριστιανικών δογμάτων που έφερε εις πέρας το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι αλλότριες χρήσεις των εκκλησιών από το κατοχικό καθεστώς σήμερα (οθωμανικά τεμένη, θέατρα, νεκροτομεία, αχυρώνες, στάβλοι, βουστάσια, λέσχες, αποθήκες κτλ.) με ιδιαίτερη αναφορά στους ναούς που κατεδαφίσθηκαν. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει το θέμα του τεμαχισμού τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από Τούρκους αρχαιοκάπηλους, παράνομης εξαγωγής εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών από τους ναούς και το θέμα της αρχαιοκαπηλείας εν γένει.

Σκοπός της φωτογραφικής αυτής έκθεσης, όπως τονίζει και στο μήνυμά του ο επίσκοπος Κύκκου, κ. Νικηφόρος, είναι να αποτραπεί ο εφησυχασμός μας, να ενημερωθεί έγκυρα το ευρύτερο κοινό αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα και να ασκηθεί πίεση στο κατοχικό καθεστώς, ώστε να επιτραπεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη των ορθοδόξων ναών, στην Εκκλησία της Κύπρου, η συντήρηση και ανακαίνιση των κτηρίων με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Δεν είναι πλέον δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας στην πολιτιστική αυτή αιμορραγία στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να προβούμε σε πανανθρώπινη συστράτευση, ώστε, επεμβαίνοντας άμεσα και αποφασιστικά να θέσουμε ένα τέλος στις πράξεις που χλευάζουν τα αγνά ιδεώδη και οδηγούν στη καταστροφή και λεηλασία της κοινής μας αυτής ευρωπαϊκής, πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζει ο επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος, στον Πρόλογό του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στα οποία θα παραστεί ο Επίσκοπος Κύκκου, κ. Νικηφόρος, θα τελεσθούν από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

menu_ekthesis_down 2